Budget digireflex howto

Door trm0001 op zondag 3 augustus 2014 11:36
Categorie: Fotografie, Views: 4.330

Ultra laag budget instap digi spiegelreflex fotografie, hoe doen we dat ?


Reflex fotografie - gebruikt & max.125 euro voor een goede en complete set

Doel van deze TweakBlog is om mijn mening te geven wat imho handig is bij de aanschaf van een digitale spiegelreflex set voor onder de 125 euro waarbij later uitbreiding mogelijk is in de vorm van een Macro + Tele lens voor nog eens 125 euro. Dat wil zeggen een complete set Body + 3 goede lenzen en extra's voor 250 euro. Dit inclusief de mogelijkheid om zoveel mogelijk goed glaswerk te kunnen gebruiken.

De juiste keuze ?

Om te beginnen is natuurlijk de vraag of spiegelreflex fotografie wel de juiste keuze is om foto's te maken ? Het antwoord op deze vraag kan zijn dat het een logische vervolgstap is op foto's maken met de compact camera of dat er bv de wens is om al meteen te beginnen met meer mogelijkheden qua fotografie.....

Wat zijn heel kort de voor en nadelen:

Spiegelreflex is zwaarder, groter en soms lastiger dan compact fotografie.
Spiegelreflex heeft echter ook meer mogelijkheden en is robuuster dan compact.

Welk toestel / Merk / type ?

Iedereen kan voor 500+ euro naar de winkel gaan en er een digitale spiegelreflex kopen van merk X en er dan maar het beste van hopen.

De kunst is om wel de mogelijkheden te krijgen die digi spiegelreflex bied maar daar niet de hoofdprijs voor te hoeven betalen. Hoe nieuwer hoe duurder, hoe ouder hoe voordeliger.......

Grofweg zijn er 4 grote (betaalbare) merken die digi spiegelreflex toestellen aanbieden:

Sony
Canon
Nikon
Samsung/Pentax

Voor budget spiegelreflex is er eigenlijk maar 1 keuze en dat is Nikon. Niet dat Canon bv slechter is maar voor Nikon is simpelweg veel meer betaalbaar, goed genoeg, glaswerk te krijgen.

Om echt goed gebruik te kunnen maken van dit glaswerk dienen we wel een toestel uit te kiezen dat ook al deze lenzen ondersteund. Dit verkleind het (betaalbare) aanbod aanzienlijk.

De enige toestellen die nu nog in aanmerking komen zijn de: D50, D70, D70s en de D80.

De D80 valt af aangezien deze ws buiten het budget gaat vallen als er ook nog een lens en extra's bij komen. Bovendien heeft dit toestel niet heel erg veel meerwaarde dan de D70 (s). De eerste echte stap voorwaards is de D90 welke voorlopig buiten bereik blijft.

De D70 en D70(s) zijn wat lastiger te bedienen dan de D50 maar zijn zeker serieuze opties. De uit dezelfde tijd stammende D100 laten we links liggen vanwege onmogelijke menu's.

Beste keus is dus de D50. Dit toestel moet als body (zo heet een losse spiegelreflex zonder lens) te verkrijgen zijn voor onder de 80 euro. Met dit toestel is bijna al Nikon's glaswerk te gebruiken. Voor dit bedrag is dat een unieke combinatie.

Welke lens erbij voor onder de 125 euro ?

Dat is simpel, liefst de 18-55VR. Deze lens zou nog net binnen het budget moeten passen.

Hoe doen we de aanschaf ?

Ik ga er vanuit dat je beginnend bent en wellicht nog jong waardoor het handig is om bij de aanschaf iemand mee te nemen die hier meer kaas van gegeten heeft. Neem dus iig een familie lid / vriend / kennis met fotografie ervaring mee wanneer je overweegt een toestel aan te schaffen en overleg liefst ruim daarvoor al met diegene wat handig is en wat niet.

Wat schaffen we aan ?

Meestal is het handig om een set aan te schaffen in de vorm van een Body + standaardlens en extra's, deze zijn vaak wat voordeliger dan losse aanschaf.

Wat je in ieder geval nodig zal hebben is uiteraard de Body + 1 lens, de lader & akku en een geheugen kaart. Sterk aan te raden is een polarisatie filter* voor de lens, een cardreader voor de pc en een lensdoekje.

* Een Polarisatiefilter is in feite een zonnebril voor je fototoestel. Het haalt de schittering weg bij (fel) zonlicht, glimmende/spiegelende oppervlakken of water. Alleen circulaire Pol filters werken goed samen met AF.

Wanneer aanschaffen ?

Na de grote vakantie, aangezien mensen dan gaan upgraden of juist afzien van verdere spiegelreflex fotografie en terug gaan naar compact. NB dit scheelt aanzienlijk qua prijs.

Wat mag het kosten ?

De body + standaardlens (bv de ideale 18-55VR) zou niet meer hoeven op te brengen dan 125 euro, afhankelijk van wat er nog meer bij zit en in welke staat alles verkeerd.

Waar op te letten bij aanschaf:

Let op de shuttercount, deze is te achterhalen met zogenaamde Exif programma's (Panda = gratis) welke de data die altijd bij foto's zit kunnen uitlezen. De shuttercount is op zichzelf niet heel erg belangrijk maar zegt wel veel over mate waarin het toestel gebruikt is. Tot 10.000 foto's is een laag tot gemiddeld gebruik, van 20.000 tot 40.000 foto's is veel.

Let op de staat van het toestel en vooral van de lens, ziet alles erop het eerste gezicht goed uit draait alles nog soepel. Vraag ook of de set gebreken of defecten heeft.

2 Cruciale foto's ter controle zijn een foto met de dop op de lens, zodoende kun je zien op de foto of het toestel last heeft van zogenaamde hot pixels. Dat zijn pixels die kleur geven terwijl alles dus zwart zou moeten zijn. Een andere belangrijke foto is een foto van een heel licht en effen oppervlak bijvoorbeeld een strak blauwe hemel zonder wolken of een witten deur. Maak daarvan een foto met het diafragma wijd open. Zodoende zullen stof / vuil schades op de sensor in beeld komen. Te veel rommel op de foto = niet kopen.

Alles lijkt helemaal tip top in orde, wat nu ?

Maak liefst een afspraak of je het toestel een week mag proberen om zo te achterhalen of dit toestel bij jou past. Een legitieme eis waarbij je evt schades weet te vermijden.

Meer info over de D50:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d50.htm
Met de D50 kun je dus bijna al Nikon's glaswerk gebruiken. Dat wil zeggen alle AF-S, AF en DX lenzen + pre-historsich.

Weet je echt heel erg zeker dat je nooit gebruik gaat maken van oudere lenzen, dan zijn er meer betaalbare opties mogelijk waarvan de Canon 350D, Nikon D40 de meest voor de hand liggende zijn binnen de 125 euro grens (met lens). Beide zijn uitstekende toestellen.

Voor wat betreft de beste betaalbare lenzen voor bij de D50, namelijk de “plastic fantastic” Cosina 100MM Macro, de 50MM en de Tamron 55-200 later meer in een follow-up.

Dringend iets te vragen of melden ?
Stuur me dan een DM via mijn profiel.

Volgende: Basis PC bouw ! 08-'14 Basis PC bouw !

Reacties

Reageren is niet mogelijk